Förverkliga författardrömmen

Att ge ut något eget i form av en bok eller liknande är för många en dröm. Det är inte det allra enklaste, men det finns en del tips som vi tänkte dela med oss av som kan hjälpa till lite på traven.

Skriva

Skrivtipsen är inspirerade av tipsen som ges på minabibliotek.se.

Skrivplatsen

Platsen du skriver på kan tyckas vara oviktig, men det är faktiskt jätteviktigt. Beroende på vem du är som person så får du inspiration och ro för att skriva på olika sätt. Kanske passar det bäst för dig att sitta på ett kafé där människor kommer och går. Du får kanske idéer till karaktärer när du ser personer – exempelvis. Eller så kanske det är bäst att sitta hemmavid med alla störningsmoment avstängda.

Mycket eller lite?

Ett misstag som många begår är att hänga upp sig på hur mycket du behöver skriva vid varje skrivtillfälle. För de flesta så fungerar inte riktigt skrivande som det gör med ett vanligt 7-4 jobb, dagarna skiljer sig åt, ibland har man mycket inspiration, ibland mindre. Sen är man olika som personer, vissa skriver mängder som sedan kanske redigeras bort i större utsträckning i jämförelse med andra som väger orden på guldvåg och vill att varje stavelse ska vara perfekt.

Ni vet klyschan ’efter regnet kommer solsken’ stämmer ofta när det gäller att skriva också. Har man haft en tung dag eller period så blir ofta nästa dag mer produktiv.

När det går tungt

När det går tungt att skriva och känslan att ”hur ska jag någonsin kunna få ge ut min bok” kommer, så finns det rad olika saker man kan göra för att få fart på hjärnkontoret igen. Tipsen kan du läsa på Vulkanmedia, där man frågat ett antal journalister vad de gör när det går tungt med skrivandet.

Redigera

Oavsett hur duktig man är, och hur noggrann man är med att få varje stavelse rätt så måste man vänja sig med tanken att skriva om saker och ting. Men gör så att du skriver först och ändrar sedan när du fått lite distans på saker och ting.

Läs, läs och läs

Läs och hämta inspiration från många källor, böcker, tidningar, nätet och så vidare. Allt som kan ge dig inspiration är bra.

Skriv om det du kan och tycker om

Ett mycket bra tips är att välja att skriva om något man kan mycket om och dessutom tycker om. Framförallt från början kan det kännas tungt att börja göra en massa research bara för att man vill skriva om något som verkar intressant. Sen att man under skrivandets gång behöver göra research om saker, platser eller fakta, det är en annan sak.