Prova på nya stilar

Ett bra sätt att utveckla sitt skrivande är att tvinga sig att skriva i många olika stilar, har man bara skrivit inom en enda stil är det lätt hänt att man återupprepar samma teman och scener utan att man ens inser det. Så var är det man bör tänka på när man provar på detta?

shutterstock_267241001

Det första steget är ju att bekanta sig något med nya genrer, detta gör man ju såklart bäst genom att läsa böcker skriva i dessa. Känner man att man har lite tid över till att läsa mer än man redan gör kan man alltid ta hjälp av ljudböcker. Med en ljudbok kan man ta sig igenom böcker även när man har händerna upptagna till annat eller inte kan läsa av någon annan anledning. Populära tillfällen att lyssna på ljudböcker är när man kör bil, städar, lagar mat, är ute och gå, tränar osv.

Ett annat bra tips är att läsa korta beskrivningar av olika genrer och teman man kan använda sig av. Sedan kan man göra ovanliga och intressanta kombinationer av dessa och arbeta med att få dessa att fungera tillsammans. Det kanske inte är lätt alla gånger, men att skriva en bra historia har sällan varit enkelt. I denna metod bör man försöka identifiera vilka genrer och teman som ofta går hand i hand och försöka undvika dem i största möjliga utsträckning.

När man skriver i nya och främmande stilar är det bäst att hålla sig till korta historier. Detta låter en både öva nya genrer och teman samtidigt som man tvingar sig att etablera både karaktärer och handling i ett mer begränsat format.