Skriva och efterforskning

Alla som skriver eller seriöst vill skriva har säkert vid ett eller annat tillfälle stött på tipset ”skriv om vad du kan”. Vilket kanske ger intrycket att man inte borde skriva om sådant man inte kan. Men detta kommer inom kort visa sig vara ett problem. Och hur man bäst tacklar detta är genom efterforskning.

Även om man väljer en huvudkaraktär som på många sätt och vis vet samma saker som en själv. Kanske har liknande jobb eller intressen man själv har eller liknande. Även om man går denna väg kommer man mest troligtvis behöva inkludera andra karaktärer med andra expertis- och kunskapsområden. Och har man själv begränsad eller ingen kunskap alls om dessa områden behöver man sätta sig ned och efterforska ämnena för att korrekt kunna skildra dem.

Säg exempelvis att man skriver om hur en persons liv förändras då denna vann en ofantlig summa pengar. Man behöver inte varit i denna sits själv för att få reda på hur det påverkar livet då många andra personer har upplevt detta och talat väldigt öppet om det efteråt. Om vi tänker oss att personer vann pengarna när de spelade online ger det mer verklighet till skildringen om man kan beskriva hela processen, även mindre detaljer.

När det kommer till att göra efterforskning är det viktigt att planera detta. Är man mitt uppe i skrivningsprocessen och avbryter sig själv för att snabbt kolla upp något är det möjligt att man inte ger det den tid man kanske borde. Med endast en källa ökar alltid risken att man får fel eller missvisande information.

Istället är det rekommenderat att man tacklar efterforskningen som ett projekt innan man sätter sig ned för att skriva om det. Beroende på vad man behöver efterforska kan det kanske räcka med att bara söka på nätet, men andra gånger kanske man måste ta kontakt med en expert och faktiskt ställa frågor.